Ny rapport stödjer hallandsfiskarnas oro för vindparkerna i Kattegatt

HKPO har i processen med vindparkerna Kattegatt Syd och Galene, vilka båda har erhållit tillstånd av regeringen, med all tydlighet pekat ut de negativa konsekvenser för fiskenäringen i Halland som följer av parkernas etablering. I en ny rapport från Agrifood, beställd av Havs- och vattenmyndigheten (HaV), bekräftas här våra framförda farhågor.

Agrifoods rapport “Hur påverkas svenskt yrkesfiske av havsbaserad vindkraft?” är avsedd som underlag till HaV:s förslag om nya områden i havsplanerna för vindkraftsetableringar i Skagerrak, Kattegatt och Östersjön. Utpekade områden vilka påverkar fisket i olika grad. Här finns anledning för yrkesfisket efter havskräfta och räka att noggrant studera rapporten. När det kommer till fisket i Varberg och Falkenbergs kommuner är rapportens slutsats dock tydlig:

“fartyg med hemmahamn i Varberg och Falkenberg påverkas av energiområdena i betydligt större utsträckning än andra fartyg inom trålfisket efter havskräfta och fisk.” Vidare: “att andelen av totalt landningsvärde som påverkas i vissa fall kan vara över 40 procent av totalt landningsvärde, där påverkan är särskilt stor för fartyg med hemmahamn i Varberg och Falkenberg kommun”.

Det är mycket sorgligt att regeringen slarvade med beredningen och hastade igenom besluten om vindparkerna utanför hallandskusten. HKPO har överklagat båda besluten hos Högsta förvaltningsdomstolen. Vi inväntar avgörande i ärendet.

Hela rapporten finns att ladda ner hos Agrifood: https://www.agrifood.se/publication.aspx?fKeyID=2179